КАКО ДА СЕ НАДМИНАТ СТРАВОВИТЕ ВО МОДЕРНОТО ЖИВЕЕЊЕ?

Стравот е примарна и еволуциски најстара емоција во развојот на човекот, вели д-р Камелија Симеонова, семеен советник, специјализант по детска и адолесцентна психијатрија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Таа појаснува дека стравот е најчесто одговор…

ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА ГО КОНТРОЛИРА МЕТАБОЛИЗМОТ И ИГРА ВАЖНА…

Неплодност или стерилитет може да предизвикаат многу фактори. Д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна медицина во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ потенцира дека во голем број на случаи причина за стерилитет се хормоналните пореметувања, во кои…

НАРУШУВАЊАТА НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА И НИВНОТО ВЛИЈАНИЕ ВO…

Меѓународната недела за подигнување на свесноста за заболувања на тироидната жлезда се одбележува секоја година во периодот од 25 до 31 мај. За влијанието на тироидната жлезда врз здравјето на мајката и на бебето и…

ХИПОТИРОИДИЗАМ – БОЛЕСТ НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА

Хипотироидизам е болест кога тироидната жлезда не лачи доволно тироидни хормони. Женската популација страда од хипотироидизам двојно повеќе од мажите. Лекувањето е успешно доколку  болеста се дијагностицира навреме, порачува д-р Лилјана Муратовска, специјалист по нуклеарна…

КОВИД-19 КАЈ ДЕЦАТА НЕ СЕ ЛЕКУВА СО АНТИБИОТИЦИ

Респираторните симптоми доминираат во клиничката слика кај децатa заболени од Ковид-19. Д-р Катерина Обочки, педијатар пулмолог од Клиничката болница „Аџибадем Систина“, вели дека врз основа на досега објавените студии инциденцата на Ковид-19 кај деца под…

ЦEНТАР ЗА ПЕРФЕКЦИЈА ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“: КОМБИНАЦИЈА НА…

Најчестите естетски корекции на кои се подложуваат припадничките на понежниот пол, а во последно време и мажите се липофилингот и липосукцијата, кои и во време на пандемија со Ковид-19 продолжуваат да бидат барани и не…

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ УСПЕШНИ КАРДИОХИРУРШКИ ОПЕРАЦИИ КАЈ КОВИД-ПАЦИЕНТИ

ПОЈАВАТА НА ТРОМБ Е ЕДНА ОД НАЈЛОШИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОД КОРОНАВИРУСОТ Ковид -19 е сериозно заболување, а досега не се откриени сите детали за болеста. Кај некои луѓе вирусот не предизвикува никакви манифестации, кај други прави…

МОДЕРНО ОПЕРАТИВНО ЛЕКУВАЊЕ НА ФЛЕКСИБИЛНО СПУШТЕНО СТАПАЛО

Постојат повеќе деформитети на стапалата на луѓето, но најчест деформитет е таканареченото флексибилно спуштено стапало, каде впрочем станува збор за губење на нормалните физиолошки сводови на стапалото. Сепак, во Клиничката болница „Аџибадем Систина“со најсовремена опрема…