АНЕСТЕЗИЈА КАЈ ДЕЦА ПОСТОЈАТ ЛИ РИЗИЦИ И КАКО…

Под детска анестезија се под разбираат сите анестезиолошки постапки што се спроведуваат кај децата од нулти ден по раѓањето до 14-годишна возраст. Карактеристиките на детската анестезија произлегуваат од физиолошките специфичности на децата. Анестезиологот од Клиничката…

РЕДОВНИОТ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕД НЕОПХОДЕН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИКОТ…

Спонтан абортус претставува ран губиток на бременоста пред 22. гестациска недела. Сепак, најголем дел, односно 80% од абортусите се случуваат до 12. недела од бременоста. Д-р Александар Бојаџиев, гинеколог акушер, објаснува дека генерално 12-15% од…

ПРИ СЕКОЈА БОЛКА ВО ВРАТОТ ТРЕБА ДА СЕ…

НАЈГОЛЕМ БРОЈ ОД БОЛКИТЕ ВО ВРАТОТ ПОМИНУВААТ ЗА 6 НЕДЕЛИ Вратниот сегмент на ‘рбетот е најдинамичниот сегмент од ‘рбетниот столб. Тука се изведуваат движења во сите правци: свиткување, истегнување, ротација, движење напред-назад, странични движења и…

УЛТРАЗВУЧЕН СКРИНИНГ ВО ТЕК НА БРЕМЕНОСТ – СÈ…

Во следењето на бременоста, темата скрининг е најчесто експлоатиран термин како од страна на лекарите, но исто така и од страна на пациентките. Во овој текст д-р Павле Димчев, гинеколог-акушер, објаснува што всушност претставува поимот…

РОТАВИРУС, САЛМОНЕЛА, ПАРАЗИТИ ЦРЕВНИТЕ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦАТА МОЖАТ…

Цревните инфекции кај децата се доста често заболување, а акутниот гастроентеритис е и една од главните причини за смртност кај децата, за жал. Д-р Наташа Чучкова-Никчевска, педијатар, вели дека годишно има 1,34 милиони смртни случаи…

ЗНАЦИ ЗА ЗДРАВЈЕТО ШТО НИ ГИ ПОКАЖУВА КОЖАТА

Кожата како најголем човечки орган е единствениот начин на комуникација помеѓу нас и околината. Според дерматовенерологот д-р Весна Пљакоска од Клиничката болница „Аџибадем Систина“, невозможно е да го игнорираме најголемиот човеков орган – кожата и…

СОНЧАНИЦАТА И ТОПЛОТНИОТ УДАР МОЖАТ ДА БИДАТ ФАТАЛНИ…

Со нетрпение го очекуваме летниот период кога одиме на море, планина, езеро или едноставно повеќе време поминуваме надвор. Но и покрај неминовната забава што го следи летото, треба да знаеме дека топлото време може да…

Децата имаат потреба од дополнителни витамини во лето

Имунитетот кај децата се гради од самото раѓање. Првите илјада дена од животот се клуч за добро здравје и правилен раст на детето, нагласува д-р Александар Сајковски, неонатолог-педијатар од Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Актуелната педијатриска…