Почетна » Блог » Уринарно и бубрежно здравје » Карцином на бубрези – Зошто се важни посетите на уролог?

Карцином на бубрези – Зошто се важни посетите на уролог?

Сподели

Како и сите органи во телото така и бубрезите се подложни на малигни заболувања. Иако не се многу чести, истражувањата покажуваат дека расте бројот на пациенти кои заболуваат од малигни заболувања на бубрезите. Статистиките велат дека се јавува кај 3- 5 пациенти на 100.000 или во Македонија годишно се откриваат од 80 до 100 нови случаи. Овој вид карцином најчесто се јавува во понапредната возраст и многу е почест кај машката популација. Постојат два вида карциноми на бубрезите – едниот ја напаѓа кората на бубрегот, а другиот вид ја напаѓа срцевината на бубрегот, одводните каналчиња, бубрежното леѓенче и мочните канали. За тоа кои се симптомите, како се поставува дијагноза и каков е третманот, одговор побаравме од проф. д-р Љупчо Лековски, специјалист по урологија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.  

 

Најди доктор Закажи преглед Контакт